NINO MUSTICA

Renumitul artist italian Nino Mustica s-a nascut in orasul Adrano din nordul Siciliei. A mostenit de la mama sa pasiunea pentru pictura si muzica, iar tatal sau, de meserie inginer, i-a insuflat dragostea pentru desen si arhitectura.

Mustica a studiat mai intai Institutul de Arta din Catania, pentru a-si completa mai apoi studiile la Academia de Arte Frumoase din Roma. La inceputul anilor 70 a calatorit la Londra si Copenhaga, pentru a se muta apoi la New York, la inceputul anilor 80. La Londra s-a trezit scufundat intr-o lume culturala libera, bazata pe experimentare, in special in domeniul muzicii, forma de arta pe care o considera cea mai spirituala si mai capabila sa influenteze alte tipuri de expresie artistica.

Muzica i-a permis sa parcurga drumul de la figurat la abstract. In 1986 s-a stabilit in nordul Italiei, la Milano. Mustica a predat la prestigioasa Academie de Arte Frumoase din Brera si la Budapesta, apoi a revenit la Milano, la Universitatea Tehnica (Politecnico).

Mai apoi, Mustica a renuntat la invatamant pentru a se dedica picturii, concentrandu-se pe formarea culorilor. In 1994, arta sa a pornit pe un drum cu totul nou, atunci cand a inceput sa foloseasca software de modelare 3D pentru a-si prelucra picturile, transformand culoarea si emotiile pe panza in „forme ale culorii”. Acest proces ramane unic si specific autorului. Mustica ia una dintre picturile sale create in mod traditional si o prelucreaza cu ajutorul unui computer, rezultand o imagine 3D. In cadrul acestui proces, trecerea de la emotia culorii la forma este exprimata prin volume abstracte. Stratul care separa un spatiu este creat virtual, intr-un univers suspendat, culori abstracte si ganduri.

Formele obtinute pot fi modificate la orice scara, chiar si pentru arhitectura. Lucrarile lui Mustica imbina artele, deoarece muzica devine culoare abstracta, iar pictura devine un pictorial de forme 3D si in final arhitectura. De origine siciliana, dar recunoscut la nivel international, Nino Mustica a fost apreciat si studiat de pictori, sculptori si arhitecti din lumea intreaga.