DIESEL EXHAUST FLUID/ADBLUE®

EURO 6, MOTOARELE DIESEL SI REDUCEREA CATALITICA SELECTIVA: CE TREBUIE SA STITI

INTREBARI FRECVENTE
CE ESTE LICHIDUL PENTRU TRATAREA GAZELOR DE ESAPAMENT DIESEL/AdBlue<sup>®</sup>?

Lichidul pentru tratarea gazelor de esapament diesel (DEF), cunoscut si ca AdBlue®, este un lichid non-toxic, incolor, inodor si non-inflamabil. Acesta se afla intr-un rezervor separat al vehiculului si este injectat in sistemul de esapament, pentru a curata gazele de esapament. Tehnologia de reducere catalitica selectiva (SCR) echipeaza toate modelele diesel Land Rover, incepand cu anul model 2016. Aceasta permite Land Rover sa respecte standardul de poluare Euro 6, prin reducerea cu pana la 90% a nivelului de oxizi de azot (NOx) din gazele de esapament. Pe langa un catalizator de noua generatie, tehnologia SCR solicita utilizarea DEF.

CUM AFLU DACA NIVELUL DEF/AdBlue<sup>®</sup> ESTE SCAZUT?

Daca nivelul DEF este scazut, in centrul de mesaje apar o serie de mesaje.


1. Primul mesaj precizeaza ca DEF este la un nivel la care este recomandata o completare.
2. Al doilea mesaj este insotit de o pictograma de avertizare PORTOCALIE si va solicita sa alimentati cu DEF.
3. Al treilea mesaj incepe o numaratoare inversa a distantei ramase pana la golirea rezervorului de DEF, dupa care motorul nu va mai porni.
4. Mesajul final este insotit de o pictograma de avertizare ROSIE, este afisat daca distanta ramasa este zero si precizeaza ca daca nu se alimenteaza cu DEF, motorul nu mai poate fi pornit.

ACCESATI MANUALUL IN FORMAT DIGITAL
INTRETINEREA DEF/AdBlue®

Este important ca vehiculul sa fie alimentat in permanenta cu DEF, deoarece legislatia UE precizeaza ca motorul nu poate fi pornit daca rezervorul de DEF este gol. In centrul de mesaje al vehiculului apare din timp o avertizare privind nivelul scazut al DEF, pentru a avea timp suficient sa realimentati.

De asemenea, retailerul/service-ul autorizat Land Rover local va alimenta cu DEF in momentul reviziei periodice. Pentru informatii suplimentare, consultati Manualul de utilizare.

GASITI CEL MAI APROPIAT DEALER
RANGE ROVER
<span style="color:#a4a7a9">RANGE ROVER</span>
CUM PUTETI LOCALIZA REZERVORUL DE AdBlue®

Capacul rezervorului de AdBlue® se afla sub capota motorului, in partea dreapta. Pentru informatii suplimentare, consultati manualul.

URMARITI VIDEOCLIPUL
RANGE ROVER SPORT
<span style="color:#a4a7a9">RANGE ROVER SPORT</span>
CUM PUTETI LOCALIZA REZERVORUL DE AdBlue®

Capacul rezervorului de AdBlue® se afla sub capota motorului, in partea dreapta. Pentru informatii suplimentare, consultati manualul.

URMARITI VIDEOCLIPUL
RANGE ROVER EVOQUE
<span style="color:#a4a7a9">RANGE ROVER EVOQUE</span>
CUM PUTETI LOCALIZA REZERVORUL DE AdBlue®

Capacul rezervorului de AdBlue® se afla sub capota motorului, sub capacul rezervorului lichidului de frana. Pentru informatii suplimentare, consultati manualul.

URMARITI VIDEOCLIPUL
NOUL DISCOVERY
<span style="color:#a4a7a9">NOUL DISCOVERY</span>
CUM PUTETI LOCALIZA REZERVORUL DE AdBlue®

Capacul rezervorului de AdBlue® se afla sub capota motorului, in partea dreapta. Pentru informatii suplimentare, consultati manualul.

DISCOVERY 4
<span style="color:#a4a7a9">DISCOVERY 4</span>
CUM PUTETI LOCALIZA REZERVORUL DE AdBlue®

Capacul rezervorului de AdBlue® se afla sub capota motorului, in partea dreapta. Pentru informatii suplimentare, consultati manualul.

DISCOVERY SPORT
<span style="color:#a4a7a9">DISCOVERY SPORT</span>
CUM PUTETI LOCALIZA REZERVORUL DE AdBlue®

Capacul rezervorului de AdBlue® se afla sub capota motorului, in partea dreapta. Pentru informatii suplimentare, consultati manualul.

URMARITI VIDEOCLIPUL
INTREBARI FRECVENTE
CUM VERIFIC NIVELUL DEF/AdBlue<sup>®</sup>?

Distanta pana la urmatoarea alimentare cu DEF poate fi afisata in orice moment in centrul de mesaje al plansei de bord*.
Urmati acesti pasi simpli:

1. Cuplati contactul, dar nu porniti motorul (In habitaclu trebuie sa se afle o cheie inteligenta valida si pedala de frana nu trebuie sa fie apasata. Tineti apasat butonul de PORNIRE/OPRIRE motor, pana se aprind lampile de avertizare de pe plansa de bord).

2. Apasati butonul OK din cadrul comenzilor de pe volan, pentru a accesa meniul principal (La unele modele, apasati repetat OK pana cand se afiseaza Driver Assistance (asistenta sofer)).

3. Utilizati butonul sageata in jos din cadrul comenzilor de pe volan, defilati in jos si evidentiati Vehicle Info (informatii vehicul).

4. Apasati butonul OK pentru a confirma selectia.

5. Defilati in jos pentru a evidentia Diesel Exhaust Fluid (lichid de tratare a gazelor de esapament) (La unele modele acest lucru se afiseaza ca Next Service (revizia urmatoare)).

6. Apasati butonul OK pentru a confirma selectia. Este afisata autonomia pentru DEF.

* Nu toate vehiculele permit afisarea informatiilor de mai sus. Pentru informatii suplimentare, contactati retailerul/service-ul autorizat Land Rover.

CAT DE DES TREBUIE SA ALIMENTEZ CU DEF/AdBlue<sup>®</sup>?

Consumul de DEF poate varia foarte mult. Consumul mediu este de 1 litru la 800 km (500 mile), dar se poate chiar si dubla, in functie de stilul de condus, starea carosabilului si a vremii.

CE SE INTAMPLA DACA REZERVORUL DE def/AdBlue<sup>®</sup> SE GOLESTE?

Copy Daca rezervorul de DEF al unui Land Rover se goleste, vehiculul nu va reporni dupa oprirea motorului - aceasta este o cerinta a standardului de poluare Euro 6. Pentru ca motorul sa porneasca, trebuie alimentat cu minim 3,6 litri de AdBlue®.

POT ALIMENTA PERSONAL CU DEF?

Da, puteti achizitiona recipiente cu AdBlue® de 1,89 l de la retailerul/service-ul autorizat Land Rover local, pentru a alimenta personal cu DEF. Aceste recipiente au fost proiectate special pentru o utilizare simpla si pentru a preveni aparitia scurgerilor. Nu recomandam alimentarea cu DEF dintr-un alt tip de recipient.
Nu alimentati cu alte lichide in afara de DEF sau cu DEF care nu respecta standardul ISO22241-1 sau DIN 70070, deoarece acest lucru va compromite functionarea corespunzatoare a vehiculului. Daca din greseala alimentati cu DEF in rezervorul de combustibil, NU porniti motorul si apelati imediat retailerul/service-ul autorizat Land Rover local. Pompele de AdBlue® pentru vehiculele comerciale de la statiile de alimentare cu combustibil nu trebuie utilizate niciodata, deoarece debitul acestora este prea mare si provoaca deteriorarea rezervorului de DEF al vehiculului.
Pentru instructiuni privind alimentarea cu DEF, consultati Manualul de utilizare.

DEF/AdBlue<sup>®</sup> ESTE PERICULOS?

Desi DEF nu este periculos, daca vine in contact cu o piesa a caroseriei sau daca este inghitit din greseala, consultati recomandarile de pe ambalaj si solicitati asistenta medicala. Daca DEF vine in contact cu suprafetele vopsite, stergeti si clatiti zona cu apa si sapun. Cu toate acestea, DEF poate pata tapiteria si imbracamintea - daca se varsa, DEF trebuie indepartat imediat cu apa rece si o carpa umeda.

CUM TREBUIE DEPOZITAT DEF/AdBlue<sup>®</sup>?

Depozitati intotdeauna DEF in recipientul original si respectati recomandarile de depozitare si manipulare precizate de producator si mentionate pe recipient. DEF nu trebuie depozitat niciodata in vehicul.

Ce este Euro 6?

Euro 6 este o directiva europeana al carei scop este reducerea impactului vehiculelor asupra mediului inconjurator, prin limitarea emisiilor de noxe ale acestora. Legislatia stabileste restrictii privind cantitatea de oxizi de azot (NOx) si de hidrocarburi in stare gazoasa pe kilometru, pe care le poate degaja in atmosfera un vehicul.

Conform reglementarilor noi Euro 6, vehiculele diesel si pe benzina sunt supuse unor restrictii diferite. Pentru vehiculele diesel, cantitatea admisa de emisii NOx a fost redusa la 80 mg/km (de la 180 mg/km), iar cea de hidrocarburi la 170 mg/km (de la 230 mg/km). Pentru vehiculele pe benzina, cantitatea admisa de emisii NOx ramane de 60 mg/km, iar cea de hidrocarburi ramane de 100 mg/km.

Alaturi de ceilalti producatori auto, Land Rover este obligat din punct de vedere legal sa respecte aceste reglementari noi, de la data urmatoare:
Incepand cu data de 1 ianuarie 2015, toate modelele nou lansate trebuie sa respecte standardele Euro 6. Sunt incluse toate modelele noi de pe piata, de exemplu: Discovery Sport. Vehiculele aflate deja la vanzare trebuie sa respecte standardele Euro 6 incepand cu data de 1 septembrie 2015, dar;
Vehiculele individuale aflate deja la vanzare, fabricate si livrate de producator inainte de 1 iunie 2015, pot continua sa fie vandute pana la data de 1 septembrie 2016. Cu toate acestea, pentru aceste cazuri producatorul trebuie sa inainteze o solicitare de derogare.

Pentru informatii suplimentare despre AdBlue®, contactati retailerul local Land Rover sau consultati Manualul de utilizare.

*Daca nivelul AdBlue® este scazut, se afiseaza un mesaj de notificare in centrul de mesaje. Alimentati cat mai curand posibil cu AdBlue®. Pentru umplerea rezervorului de AdBlue® poate fi contactat un retailer/service autorizat Land Rover. Daca este cazul, nivelul AdBlue® poate fi completat din recipiente disponibile la un retailer/service autorizat Land Rover. Consumul mediu de AdBlue® este de 1 litru la 800km (500 mile). Cu toate acestea, consumul poate varia foarte mult, in functie de stilul de condus, vreme si starea drumului.

AdBlue® este o marca inregistrata a Verband der Automobilindustrie e. V. (VDA).

TRIMITETI-MI INFORMATII
Inscrieti-va pentru a primi ultimele stiri de la Land Rover
ACCESORII
Personalizati-va masina Land Rover cu o gama variata de accesorii concepute special pentru modelul dumneavoastra.
DESCARCATI O BROSURA
Aflati toate informatiile descarcand brosura de produs
CONTACTATI-NE
Contactati-ne pentru a va oferi informatiile de care aveti nevoie