Un vehicul electric hibrid cu conectare la priza (PHEV) este echipat cu un motor conventional, cu ardere interna, si cu un motor electric puternic, functionand in paralel. Motorul electric este alimentat de o baterie de inalta tensiune si mare capacitate, care poate fi incarcata de la o sursa externa si reincarcata in timpul deplasarii, prin recuperarea energiei generate de franare. Daca este incarcata complet, bateria de mare capacitate asigura vehiculului o autonomie de maxim 68 km* in modul exclusiv electric, suficienta pentru majoritatea calatoriilor zilnice, cum ar fi naveta sau drumul pana la scoala.
*Valorile sunt calculate conform ciclului NEDC2 in modul complet electric.
• MHEV. Utilizeaza un sistem demaror-alternator antrenat prin curea si o baterie care stocheaza energia generata la decelerare.
• HEV. Acestea combina un motor termic si unul electric. Bateria este incarcata de motorul termic si prin recuperarea energiei generate de franare.
• PHEV. Acestea combina un motor termic si unul electric. Bateria se incarca de la o sursa externa si prin recuperarea energiei generate de franare.
• BEV. Acestea nu dispun de un motor cu ardere interna (diesel sau pe benzina). Numai propulsie electrica. Se incarca de la o sursa externa si prin recuperarea energiei generate de franare.
La temperaturi ridicate autonomia se reduce, deoarece pentru racirea bateriei se consuma energie. Durata de exploatare a bateriei este afectata numai daca expunerea la temperaturi ridicate continua pe o perioada foarte lunga de timp. In mod similar, la temperaturi foarte scazute autonomia se reduce, deoarece pentru incalzirea bateriei se consuma energie. Bateriile pot fi pastrate la temperaturi de pana la -40°C, dar trebuie conectate la o sursa de alimentare si incalzite la -20°C, inainte de a porni la drum.
Bateriile vehiculelor electrice (EV) pot fi incarcate de mii de ori, cu pierderi minime de performante.
De obicei bateriile BEV si PHEV au o garantie de 8 ani, semnificativ mai mare decat garantia standard a vehiculelor.
Vehiculele hibride cu conectare la priza ofera multe dintre avantajele vehiculelor electrice, cum ar fi rafinament, costuri reduse de exploatare si zero emisii de noxe pe durata calatoriilor zilnice scurte, precum si flexibilitatea specifica motorului cu ardere interna conventional la drum lung, fara sa trebuiasca reincarcat. De asemenea, combinatia intre motorul cu ardere interna si motorul electric permite vehiculului sa dezvolte putere, cuplu motor si performante specifice unui motor conventional de capacitate mai mare.
Sistemul PHEV ofera multe dintre avantajele unui vehicul electric, potrivit pentru clientii in cazul carora un vehicul complet electric nu este o alternativa potrivita. Iar cum procentul productiei de electricitate din surse regenerabile este tot mai mare, vehiculele electrice ofera avantaje ecologice, comparativ cu motoarele traditionale, care utilizeaza combustibil. Acest lucru este luat in calcul tot mai mut de autoritatile din intreaga lume, prin intermediul diferitelor stimulente de reducere a costului de achizitie si de taxare ca masina de serviciu. Acestea, alaturi de costurile de exploatare reduse specifice unui vehicul electric, contureaza un aspect financiar irezistibil pentru multi dintre noi si permite in continuare utilizarea ca vehicul cu motor cu ardere interna, atunci cand este cazul.
Principalele avantaje ale unui model PHEV vor fi apreciate de detinatorii care pot utiliza modul electric o buna parte din timpul petrecut la volan. Iar drumurile mai lungi vor putea fi parcurse fara ca bateria sa trebuiasca incarcata. In acest caz, dupa descarcarea bateriei, consumul de combustibil va fi comparabil cu cel al unui vehicul cu motor conventional, insa bateria va putea asigura in continuare asistenta electrica motorului cu ardere interna, atunci cand soferul apasa la maximum pedala de acceleratie.
Sursa de energie este un motor cu ardere interna, bateria PHEV sau o combinatie a acestora, care poate fi selectata manual sau automat. Daca este utilizata numai bateria, autonomia este de pana la 68 km.
Valorile sunt calculate conform ciclului NEDC2 in modul complet electric.
Utilizarea sistemelor de racire sau de incalzire consuma mai rapid bateria si reduc autonomia vehiculului in modul EV. De asemenea, condusul sportiv provoaca descarcarea mai rapida a bateriei si reducerea autonomiei in modul EV.
La deplasarea in modul de condus standard (hibrid, cu motoarele functionand in paralel), soferul poate optimiza consumul de combustibil sau capacitatea bateriei, prin utilizarea uneia din cele 2 functii alternative de gestionare a incarcarii:
• Functia de economisire – poate fi selectata manual de pe ecranul tactil si previne descarcarea bateriei sub nivelul selectat. Acest lucru permite soferului deplasarea silentioasa si fara emisii de noxe in alt moment al calatoriei. Vehiculul va utiliza motorul electric numai in cazul in care capacitatea bateriei este mai mare decat capacitatea economisita prin recuperarea energiei la franare.
• Functia de utilizare predictiva a energiei (PEO) – introducerea unei destinatii in sistemul de navigatie al vehiculului provoaca activarea automata a functiei PEO. Prin utilizarea datelor privind altitudinea pentru traseul selectat, PEO comuta inteligent intre motorul electric si cel pe benzina, pentru a reduce cat mai mult consumul de combustibil pe durata calatoriei.
• Incarcarea CA: Vehiculele electrice sunt echipate cu un cablu care permite conectarea vehiculului la o priza de uz casnic. Acest lucru inseamna ca puteti incarca un vehicul PHEV in garaj sau pe aleea din fata casei, daca aveti o priza pentru exterior. Un incarcator de la bord converteste curentul alternativ in curent continuu. Timpul de incarcare depinde de locatie, iar pentru o incarcare mai rapida puteti instala o statie de incarcare la domiciliu, care asigura o incarcare a bateriei mai rapida decat o priza standard.
• Franarea cu recuperarea energiei: Vehiculele electrice utilizeaza conceptul de franare cu recuperarea energiei, care permite conversia energiei cinetice a vehiculului in energie electrica, utilizata pentru incarcarea bateriei. Astfel, aceasta nu este irosita sub forma de caldura, ca in cazul sistemelor de franare conventionale.
Incarcarea la destinatie se regaseste in locuri pe care nu le vizitati neaparat in scopul realimentarii vehiculului. Se regaseste in centrele comerciale locale, la hoteluri, sali de sport etc.
Echipamente de incarcare mai rapida se regasesc la statiile de alimentare sau la statiile de incarcare dedicate vehiculelor electrice si asigura o incarcare maxima in cel mai scurt interval de timp. Aceasta este cunoscuta ca incarcare pentru completare.
Modelele hibride cu conectare la priza Land Rover sunt echipate standard cu un cablu pentru incarcarea la domiciliu, potrivit pentru incarcarea la o priza de uz casnic. Insa pentru incarcarea comoda si rapida a unui vehicul electric la domiciliu se recomanda utilizarea unei statii de incarcare (nu este obligatorie). Costurile de instalare variaza in functie de piata (si de reteaua de alimentare cu electricitate), dar sunt convenabile, iar pretul lor continua sa scada, pe masura cresterii cererii. Este posibil ca statia de incarcare sa fie echipata cu un cablu de incarcare incorporat. Alternativ este disponibil un cablu de incarcare pentru statiile publice, disponibil din gama de accesorii si care poate fi utilizat pentru conectarea la statia de incarcare sau la punctele de incarcare publice.
De asemenea, in gama de accesorii este disponibil un cablu de incarcare universal, care poate fi echipat cu diferite variante adaptoare si mufe, in functie de standardele locale. Acestea vin echipate cu stechere pentru prize de tip casnic si industrial, acestea din urma fiind potrivite pentru o incarcare mai rapida, deoarece permit transferul a pana la 7 kW.
Vehiculele hibride cu conectare la priza Land Rover sunt echipate standard cu un cablu de incarcare ce poate fi conectat direct la prizele de tip casnic. Pentru solutii de incarcare mai rapide si mai comode, recomandam clientilor apelarea la un electrician calificat, care sa monteze un circuit de incarcare separat, dedicat, si sa instaleze o priza utilizata exclusiv pentru incarcare sau o statie de incarcare.
Fiecare reprezentant regional Land Rover dispune de un furnizor agreat pe piata respectiva, care poate evalua locatia respectiva (la serviciu sau la domiciliu), face recomandari si monta solutiile de incarcare potrivite pentru fiecare client in parte, in functie de bugetul acestuia si de caracteristicile sursei de alimentare cu tensiune. Daca se apeleaza la alti furnizori, acestia trebuie sa garanteze compatibilitatea echipamentului.
Nu neaparat: acest lucru depinde de o serie de factori. Exista o retea tot mai extinsa de puncte de incarcare publice, cu posibilitate de incarcare standard sau rapida. In orase si pe drumurile principale, sunt disponibile, de asemenea, multe statii de incarcare pentru completare sau dupa ajungerea la destinatie.
Vehiculele PHEV Land Rover dispun de o garantie de 8 ani sau 160.000 km (oricare dintre situatii survine prima) si garanteaza o stare de incarcare de 70%. Garantia este conditionata de utilizarea si intretinerea corespunzatoare a vehiculului si de incarcarea periodica a bateriei.
Kilowatii ora reprezinta unitatea de masura a energiei care poate fi stocata intr-o baterie. Pentru un anumit vehicul, o baterie cu o capacitate mai mare - mai multi kWh va asigura o autonomie mai mare si/sau performante imbunatatite. Pentru o anumita capacitate, autonomia reala variaza in functie de stilul de condus si de starea vremii.
Producatorii de vehicule colaboreaza cu autoritatile si cu furnizorii de energie, pentru a se asigura ca o crestere a numarului de vehicule electrice nu provoaca probleme in retelele nationale de electricitate.
Motoarele electrice consuma energie pentru a asigura deplasarea vehiculului. Atunci cand miscarea nu mai este necesara (de exemplu daca un vehicul incetineste), forta de franare poate fi gestionata pentru a inversa actiunea motorului si a genera electricitate. Acest fenomen este cunoscut ca franare cu recuperarea energiei, iar electricitatea generata poate fi utilizata pentru incarcarea bateriei. In coditii potrivite, stocarea electricitatii regenerate permite extinderea autonomiei unui vehicul electric cu mai mult de 10 %.
Motoarele electrice furnizeaza tot cuplul disponibil inca de la pornirea de pe loc si asigura raspuns si acceleratii impresionante.
Carligul de tractare cu extindere electrica nu este disponibil, din cauza pozitiei bateriei de inalta tensiune si a echipamentelor electrice suplimentare ale vehiculului. Cu toate acestea, poate fi utilizat carligul de tractare detasabil, disponibil in gama de accesorii. Modul EV poate fi utilizat la tractare, dar autonomia se va reduce.
Capabilitatile in off-road ale modelelor PHEV nu sunt afectate, iar in unele cazuri sunt imbunatatite fata de cele ale modelelor cu motoare conventionale. Cuplul suplimentar furnizat de motorul electric la viteze mici reprezinta un avantaj in diferite situatii de deplasare in off-road. In plus, modul EV este disponibil in unele dintre modurile Terrain Response. Modul EV este disponibil in gama de trepte scurte, potrivita pentru off-road, insa autonomia va fi limitata.
Vehiculele hibride cu conectare la priza Land Rover sunt echipate standard cu kit de pana, deoarece sub podea nu este loc pentru roata de rezerva. Cu toate acestea, in gama de accesorii vandute de dealerii Land Rover sunt disponibile o geanta pentru roata si un sistem de fixare. Acestea permit transportul in siguranta in portbagaj al unei roti de rezerva normale sau compacte, dupa caz.
Toate modelele Land Rover, inclusiv cele hibride cu conectare la priza, sunt proiectate pentru a respecta cele mai exigente standarde de siguranta la nivel global.